教育学(国際教育)修士プログラム

グローバル時代を牽引する教育・研究能力の育成

教育に対するグローバルな社会的要請に応えるべく、平成29(2017)年4月に「教育学(国際教育)修士プログラム」を開設しました。
“Master of Arts in Education (International Education)” launched in April of 2017 to meet the global social   demands for education.
令和2(2020)年4月からは全学の学位プログラム制への移行に伴い、「国際教育サブプログラム」へと改組しました。
With the Graduate Education Reform at University of Tsukuba , “Master of Arts in Education (International  Education)” was reorganized as “Subprogram in International Education” in April,2020.

詳細については、以下のリンクからご確認ください。
For details, please see the link below.

教育目標/Objectives

本学位プログラムでは、教育における新しい理論と実践を理解し、国際教育に関する諸課題を研究する能力を修得することを通して、国際的視野をもった探究者を育成することを目的とします。また、国際バカロレアを含む国際的な教育プログラムの教授法、カリキュラム、アセスメントについて学ぶことができます。本学位プログラムでは、国際教育の分野を牽引する教員及び研究者として、またグローバル化する社会におけるリーダーとして幅広く活躍できる人材を育成します。

The objectives of the specialization are to develop internationally minded inquirers with a sound under-
standing of innovative thinking in education and the skills necessary to plan and conduct research on issues in International Education. Students will investigate pedagogy, curriculum and assessment in the context of the International Baccalaureate (IB) and other international curricula.

求める学生像/Student profile

本学位プログラムでは異なる価値観や多様性を尊重し、思考を深めることを志向する学生を求めます。とくに、教育における新しい理論を主体的に追究し、国際教育の分野に貢献しようとする熱意を有する学生の入学を期待します。

This specialization welcomes open-minded thinkers with an active interest in educational innovation who
want to make a contribution to the field of international education.

取得可能な資格/Certificates

国際バカロレア教員資格/IB educator certificates
– IB certificate in teaching and learning(IBCTL)- PYP/MYP/DP
– IB advanced certificate in teaching and learning research(IBACTLR)

筑波大学における国際バカロレア教員資格についてPDF

・参考)IB educator certificates(IB website

開設授業科目/Course Chart

こちらのリンクからご覧ください。

履修方法・修了要件/Graduation Requirements

こちらのリンクからご覧ください。

※英語版ホームページはこちら